23948sdkhjf

Royaltykrav hotar svenska plastföretag

Europeiska och svenska företag som återvinner eller bearbetar återvunnen plast kan bli skyldiga att betala en royalty på 3-5 procent av omsättningen till det amerikanska företaget MBA Polymers. Det är konsekvensen av ett patent som den europeiska patentmyndigheten, European Patent Office (EPO), förväntas medge till det amerikanska företaget i mitten av mars.
Den europeiska plastindustrin kraftsamlar sig nu för att sätta stopp för MBA Polymers patent. För ändamålet bildades i mitten av december en samverkansgrupp, Open Polymer Processing Alliance Platform (OPPA), som nu intensivt arbetar för att förmå EPO att inte bevilja patentet till det amerikanska företaget.
Ett problem är dock att OPPA lider brist på pengar för att effektivt kunna driva sin kampanj. I ett upprop uppmanas därför plastföretag i hela Europa att akut bidra med 950 euro per företag. Hittills har OPPA fått in ungefär hälften av de medel som bedöms vara nödvändiga.
En av dem som engagerat sig för OPPA och mot MBA Polymers patentansökan är Polykemis VD Ola Hugoson:
– Att välja att bli deltagare i ett framgångsrikt OPPA innebär att företaget rimligen undviker de höga framtida kostnader som ett eget bestridande av ett beviljat patent innebär, samtidigt som delaktigheten med kollegor, kunder eller leverantörer understryks, säger han. Om alla företag i branschen intar ställningen att ”detta berör inte oss” eller ”det får någon annan sköta och betala” så är risken uppenbar att MBA får sina patent.
MBA Polymers har ansökt om två patent, ett för ”polymer blends” och ett för ”process”. Det senare blir dock sannolikt stoppat.
Hotet mot plast- och återvinningsindustrin ligger nu i ansökningen för ”polymer blends”. För industrin gäller det att agera snabbt eftersom OPPA:s handlingar måste vara inlämnade före den 17 mars i år.
Situationen vid ett beviljat patent blir sannolikt att europeiska återvinnare av termoplaster och företag som bearbetar återvunnen termoplast, t ex formsprutare och extruderare, blir skyldiga att betala royalty för återvinning av eller konvertering av återvunnen plast till det amerikanska företaget MBA Polymers Inc.
MBA Polymers har vid sammanträffande med europeiska branschorganisationer sagt sig vara måttliga i sina framtida royaltykrav på 3-5 procent av det användande bolagets omsättning.
– Att betala royalty för något som de facto är allmänt känt och vedertaget framstår som huvudlöst, konstaterar Ola Hugoson.
OPPA efterlyser också dokument och handlingar som visar att innehållet i MBA Polymers patentansökan varit känt före den 12 februari 2002. Då fick nämligen MBA Polymers sitt patent godkänt i USA och går det att bevisa att innehållet var känt sedan tidigare så omöjliggörs ansökan i Europa och patentet i USA torde i så fall bli utsatt för bestridanden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078