23948sdkhjf

Vinnova stöttar polymerutveckling

Kompositkonsortiet Cefibra får drygt fyra miljoner av Vinnova för att industrialisera sitt koncept för biokompositer. Sammanlagt delar Vinnova ut 26 miljoner till materialutveckling. En stor del av pengarna går till utveckling av polymera material.
Vinnova satsar sammanlagt 26 miljoner kronor på 15 projekt som ska kommersialisera designade material och nanomaterial. Satsningarna ska bland annat utveckla materialkoncept för användning i värmekameror, proteser, motorventiler, bergborrar, avgasreningssystem och solceller.
Programmet ”Designade material inklusive nanomaterial” ska underlätta kommersialisering och nyttiggörande av forskningsresultat. Detta sker genom etappvis ökande finansiering av projekt som sträcker sig från möjlighetsprövning av idéer kring användning av designade material och verifiering av materialkoncept till industrialisering och uppbyggnad av nätverk och fungerande värdekedjor.
Bland de projekt som nu finansieras finns en rad med polymer anknytning. Bland annat får Polymer Factory Sweden AB i Nacka) 912 000 kronor för ett koncept där ihåliga nanosfärer skräddarsys för anpassning till olika biomedicinska applikationer.
Acreo AB i Norrköping får 300 000 kronor för tryckbara elektrolytnanogeler för användning i tryckta displayer. Nexam Chemical AB i Lund får 300 000 kronor för att pröva möjligheten att med hjälp av tvärbindare designa plastmaterials egenskaper för elektriska applikationer. SHT Smart High-Tech AB i Kållered får 600 000 kronor för att utveckla ett termiskt gränsskiktsmaterial i koncept för värmehantering i elektroniksystem. Porenix AB i Göteborg får 300 000 kronor för sitt arbete med nanoporösa material i högpresterande filter inom biotech- och läkemedelsindustrin.
Ett konsortium företrätt av KTH som arbetar med utveckling av avancerade lågtemperaturbränsleceller av fastkeramtyp får 6 810 000 kronor för utveckling av bränsleceller baserade på innovativa nanokompositmaterial. Nordic DSC, ett konsortium företrätt av Ytkemiska Institutet AB, får 1 925 000 kronor för sitt koncept för flexibla solceller.
Cefibra biokompositer, som är ett konsortium företrätt av re8 Bioplastics AB i Göteborg, får 4 016 000 kronor för industrialisering av ett koncept för biokompositer.
Ett konsortium företrätt av Uppsala universitets Projekt AB får 4 600 000 kronor för ett materialkoncept som ger bättre förankrade proteser som samtidigt är antibakteriella.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078