23948sdkhjf

Socker råvara för polypropen

Danska Novozymes ska tillsammans med den brasilianska plast- och petrokemijätten Braskem utveckla teknik för att producera polypropen från sockerrör i stor skala.
Novozymes A/S är ett danskt bioteknikföretag som bland annat tillverkar enzymer i industriell skala. Det är den tekniken som Braskem är intresserade av när de nu satsar på att utveckla teknik för att producera även polypropen med sockerrör som råvara.
Braskem håller som bästa på att bygga en anläggning för tillverkning av HD-polyeten, som ska polymeriseras från eten som i sin tur är framställd av etanol från sockerrör. Anläggningen i Rio Grande do Sul i södra Brasilien ska vara klar för kommersiell drift under 2011 och får då en kapacitet på 200 000 ton HDPE per år.
För att producera PP med sockerrör som råvara ska Novozymes och Braskem teknologi som är baserad på en fermentationsprocess. Det är det kunnandet som det danska bolaget ska bidra med medan Braskem svarar för teknologi och kunnande när det gäller kemi och polymerproduktion.
– Novozymes samarbete med Braskem är ett steg mot en grön, biobaserad ekonomi, där socker blir den nya oljan, säger Novozymes VD Steen Riisgard i ett pressmeddelande.
Tidigast om fem år kan det bli aktuellt med produktion av PP från sockerrör i kommersiell skala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063