23948sdkhjf

Kompositplanet har lyft

Drygt två år försenat har Boeings kompositplan 787 Dreamliner nu gjort sin jungfrutur. Problem med konstruktionen och materialbrist är några orsaker till den kraftiga förseningen.
Boeings 787 Dreamliner har kallats det första verkligt moderna passagerarplanet de senaste decennierna. Bland annat har Boeing satsat på att göra planet så lätt som möjligt genom att bygga det till drygt 50 procent av kolfiberarmerad plast. Dessutom är planet försett med en ny typ av högeffektiva motorer, som också de innehåller stor andel kompositmaterial.
Ett av problemen för Boeing har varit att få fram de stora mängder kolfiber som krävs till ett helt flygplan. Trots avtal med kolfibertillverkare har det varit svårt att få fram tillräckliga mängder. Boeings satsning har också lett till att världsmarknadspriset på kolfiber stigit.
Boeing kommer nu att testflyga sex 787:or under nio månader och räknar sedan med att kunna leverera den första maskinen till Nippon Airways i slutet av 2010.
Boeing 787 har ett vingspann på 52 meter och tar som mest 330 passagerare. I normalutförande finns det plats för cirka 250 passagerare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063