23948sdkhjf

”Plastleksaker cancerrisk”

EU:s gränsvärden för cancerframkallande ämnen i plastleksaker är för höga. Det hävdar den tyska tillsynsmyndigheten Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) och kräver att gränsvärdena snarast sänks till lägsta möjliga nivå.
Den tyska regeringens tillsynsmyndighet BfR menar att barn utsätts för onödig exponering av cancerframkallande ämnen i plastleksaker. Det är framför allt en grupp aromatiska kolväten som finns i gummi och elastomerer som myndigheten vänder sig emot. Dessa kommer in i plastleksaker genom bland annat vissa mjukgörare och kimrök.
Enligt BfR finns det dessutom ingen anledning att tillåta höga halter av dessa ämnen eftersom det idag finns alternativa material. Bland annat har kemiföretagen Lanxess och Evonik nyligen lanserat säkrare alternativ, detta som ett resultat av den hårdare lagstiftning som EU inför från och med årsskiftet för aromatiska kolväten i bildäck.
Gränsvärdena för cancerframkallande ämnen i leksaker bör vara desamma som för livsmedel eftersom barn är mycket mer känsliga för exponering än vuxna och allt fler barn drabbats av cancer de senaste åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079