23948sdkhjf

Plastbearbetarna kritiska mot råvaruindustrin

De europeiska plastbearbetarnas branschorganisation, EuPC, går nu till skarp attack mot plastråvaruindustrin, som den senaste tiden aviserat stora prishöjningar. – Råvaruproducenterna verkar ha dålig kunskap om under vilka villkor vi jobbar, säger EuPC:s VD Alexandre Dangis.
Det var i samband med EuPC:s årliga ekonomiska rapport som Dangis avlossade en bredsida mot plastråvarutillverkarna. Dessa har under hösten aviserat omfattande prishöjningar för att kompensera sina tidigare låga försäljningsvolymer.
¬– Marknaden är fortfarande alltför ömtålig för att klara sådana höjningar, konstaterade Alexandre Dangis. Bearbetarna har inga möjligheter att i sin tur ta ut sådana höjningar hos sina kunder.
– Plastråvarproducenterna äventyrar hela den ekonomiska återhämtningen för plastindustrin genom sin dåliga kunskap om under vilka villkor vi jobbar, varnade han vidare.
Alexandre Dingis och EuPC kan se tillbaka på ett uselt år för den europiska plastbearbetande industrin. Allt som allt föll produktionen under första halvåret med cirka 20 procent jämför med 2008.
Ännu värre har emellertid plastråvaru- och plastmaskinindustrin drabbats, enligt EuPC:s siffror. Plastråvaruindustrin tappade 32 procent av sin försäljning medan plastmaskinföretagen i Europa förlorade hela 69 procent av försäljningen.
Värst drabbade av plastbearbetarna är de i Italien och Spanien med en nedgång på 27 respektive 26 procent. Bäst har Tyskland klarat sig med en uppgång på 1,2 procent. Några siffror för de nordiska länderna redovisar EuPC inte.
Den sektor som har klarat sig bäst är plastförpackningssektorn med en nedgång på 15 procent medan tillverkarna av plastkomponenter fått se sin produktion minska med 26 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125