23948sdkhjf

Första biobildäcket visas på klimattoppmötet

Världens första bildäck som är tillverkat av syntetiskt gummi baserat på biomassa premiärvisas på klimattoppmötet i Köpenhamn denna veckan. Däcket är ett samarbete mellan danska Dansicos dotterbolag Genencor och däckjätten Goodyear.
Det är danska Daniscos dotterbolag Genencor som utvecklat BioIsoprene, en teknologi som ersätter oljebaserade råvaror vid tillverkning av syntetgummi. Råvara är istället förnyelsebar biomassa.
Tillsammans med däcktillverkaren Goodyear har Genencor nu utvecklat det första biobaserade bildäcket. Däcket visas för första gången upp under klimatmötet i Köpenhamn, som ett exempel på minskat oljeberoende.
Det är också därför Goodyear aktivt deltagit i utvecklingsarbetet, menar Jesse Rock, som är ansvarig för materialutveckling hos däckjätten.
– Utvecklingen av BioIsoprene kan göra Goodyear mindre beroende av oljebaserade produkter, säger han. Vi delar Genencors vision att minska industrins belastning på miljön genom att använda förnyelsebara råvaror i värdekedjan.
Utöver däck kan BioIsoprene användas för att tillverka andra gummiprodukter och olika typer av limmer. Marknaden för isoprengummi beräknas till omkring 150 miljarder kronor 2012, enligt Genencor, som räknar med att BioIsopren-teknologin ska ha nått försöksstadiet inom en tvåårsperiod, därefter följt av kommersiell produktion.
Genencor är ett dotterbolag till danska Danisco. Bolaget är baserat i Kalifornien i USA och arbetar med att utveckla bioteknologi för industriellt bruk, främst enzymutveckling. Förutom samarbete med Goodyear, samarbetar Genenco med DuPont och Daniscos joint venture för tillverkning av etanol från cellulosa.
Det BioIsoprene-baserade bildäcket visas, förutom under klimattoppmötet i Köpenhamn denna veckan, också i avgångshallen på Kastrup fram till den 21 december och i entrén på Daniscos huvudkontor under december.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094