23948sdkhjf

Smart plastfilm visas i Köpenhamn

Det svenska bolaget Chromo Genics, som utvecklar och tillverkar smarta, solskyddande fönster för byggnader och fordon, kommer att visa upp sin teknologi i samband med FN:s klimatmöte i Köpenhamn.
Chromo Genics teknologi med smarta fönster gör så att man kan styra genomskinligheten och därmed reglera både värme- och ljusinsläpp. Genom att fönstret går från ljust till mörkt kan det blockera värme och på så sätt minska behovet av luftkonditionering och energiförbrukning i byggnader och fordon med upp till 50 procent i varma länder.
Omvänt är det en fördel att kunna välja att släppa in solljus för att ta till vara på ljus och värme under kalla dagar. Produkten kan liknas vid en mycket tunn plastfolie som innehåller skikt av så kallat elektrokromt material. Det elektrokroma materialet ändrar mörkhetsgrad då en svag elektrisk spänning appliceras.
Som en del av utställningen Bright Green Expo under klimatmötet i Köpenhamn kommer fönster med Conver Light att demonstreras i en husmodell, tillsammans med andra banbrytande klimatlösningar.
Chromo Genics industrialiserar nu sin verksamhet för volymproduktion av Conver Light. En framtida storskalig marknad finns framför allt i byggnader, men också i fönstertillverkning för flygplan, bussar, båtar, anläggningsmaskiner, bilar och andra fordon.
Chromo Genics AB grundades 2003 som en avknoppning från Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet av en forskargrupp ledd av professor Claes-Göran Granqvist. I dag ägs bolaget av grundarna, samt Volvo Technology Transfer AB, DuPont Ventures, Stiftelsen Industrifonden och BankInvest New Energy Solutions.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078