23948sdkhjf

Tetra Pak först med grön polyeten

Tetra Pak blir en av de första användarna av Braskems s k gröna polyeten. Bolagen har ingått ett avtal som innebär att Tetra Pak från och med 2011 får tillgång till HD-polyeten som framställts från sockerrör. Materialet ska i första hand användas för tillverkning av skruvkorkar.
Det brasilianska plast- och oljebolaget Braskem har sedan många år arbetat med att utveckla en teknik att framställa eten från växtbaserad råvara, i första hand sockerrör. Processen har fungerat i pilotskala och i södra Brasilien bygger nu bolaget världens första anläggning i kommersiell skala. Den beräknas stå klar i slutet av nästa år.
En av de första kunderna att använda Braskems gröna polyeten blir Tetra Pak. Bolagen har skrivit ett avtal som innebär att Tetra Pak från och med 2011 får tillgång till 5 000 ton per år. Plasten ska då användas för tillverkning av skruvkorkar till företagets vätskekartongförpackningar.
Enligt Tetra Pak innebär det att drygt 5 procent av bolagets totala behov av HD-polyeten kommer att utgöras av den brasilianska bioplasten och strax under 1 procent av den totala plastförbrukningen.
I Braskems process utvinns eten från sockerrör med hjälp av bl a fermentering. Etenet är sedan råvara vid framställning av HD-polyeten, på samma sätt som i en traditionell oljebaserad process. Det är i praktiken heller ingen skillnad på polyeten från sockerrör eller olja mer än att grön polyeten inte är beroende av en ändlig resurs och att koldioxidbelastningen minskar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063