23948sdkhjf

Bioelastomer – till 100 procent

Som ett av de första företagen lanserar franska Arkema en elastomer som till 100 procent är tillverkad av förnyelsebar råvara. Huvudingrediensen är ricinolja.
Plaster som är framställda av förnyelsebar råvara blir allt vanligare. De flesta som hittills sett dagens ljus består emellertid bara till viss del av råvara från växtriket. Oftast är merparten i s k biomaterial baserade på olja.
Franska Arkema har dock utvecklat en elastomer som till 100 procent är producerad av förnyelsebar råvara. Företaget har byggt vidare på sin serie Pebax Rnew, som hittills haft från 20 upp till 95 procent råvara från växtriket. I den nya elastomeren Pebax Rnew 100 är all råvara växtbaserad.
Det har man uppnått genom att kombinera en biobaserad polyol med ricinolja. Resultatet är, enligt Arkema, en termoplastisk elastomer med goda materialegenskaper som samtidigt har goda koldioxidvärden.
Arkema pekar särskilt på att den helt biobaserade elastomeren har mycket goda mekaniska och termiska egenskaper samt att den har bra beständighet mot UV-strålar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078