23948sdkhjf

Billigare PLA med ny teknik

Koreanska forskare har utvecklat en teknik att framställa bioplasten PLA i en enstegsprocess. Den nya tekniken innebär att PLA kan produceras snabbare och framför allt billigare än vad som idag är möjligt.
Polylaktid, PLA, är den bioplast som idag är både vanligast och billigast. Ändå är PLA väsentligt dyrare än motsvarande oljebaserade plaster. Det beror i huvudsak på att tillverkningsprocessen från stärkelse till plast är en komplicerad och långsam process i två steg.
De koreanska forskarna vid Korea Advanced Institute of Scince and Technology och LG Chem har nu lyckats utveckla en process där fermentation av stärkelse och den kemiska polymerisationen sker i ett steg.
Forskarnas resultat har nyligen publicerats i tidskriften Biotechnology and Bioengineering. Med den nya produktionsmetoden går det att framställa PLA och andra laktidinnehållande kopolymerer betydligt snabbare och billigare.
Enligt de koreanska forskarna är det en fördel att utgå från genmodifierade växter som råvara i processen. Det gör det möjligt att sänka produktionskostnaden ytterligare eftersom det då går att få ett bättre utbyte från råvaran.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375