23948sdkhjf

Kraftig investeringsminskning för plast- och gummiindustrin

Industrin planerar att investera 55,4 miljarder kronor i Sverige i år. Det innebär att investeringsvolymen minskar med 23 procent jämfört med 2008, räknat i fast penningvärde. Bland dem som dragit ner mest i år finns plast- och gummiindustrin.
Industriföretagens investeringsplaner för 2010 tyder på att den kraftiga nedgången i investeringarna som inleddes hösten 2008 fortsätter i de flesta branscher, om än i avtagande omfattning. Det konstaterar Statistiska Centralbyrån, SCB, som sammanställt företagens investeringsplaner.
Investeringarna nästa år beräknas till 49,6 miljarder kronor, en minskning med 9 procent jämfört med i år.
För innevarande år rapporteras stora neddragningar inom industrin för gummi och plastvaror, den grafiska industrin, kemiska industrin och industrin för stenkol och petroleumprodukter. Volymminskningen beräknas till närmare 30 procent. Under 2010 planeras fortsatta neddragningar men då med mindre än 10 procent.
Inom enbart ett fåtal branscher visar prognoserna för nästa år en försiktig ökning av investeringarna. Industrin för tillverkning av transportmedel väntas öka med 7 procent. Textilindustrin och trävaruindustrin räknar med att öka sina investeringar med nästan 5 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157