23948sdkhjf

Danmark först med Coca-Colas bioflaska

Coca-Cola lanserar nu på bred front sin nya PET-flaska, som delvis består av plast gjord av sockerrör och melass. Den första marknaden som får den nya flaskan är Danmark. Bioplastflaskan är fullt återvinningsbar och ska bidra till minskat koldioxidutsläpp.
Det var i våras som Coca-Cola presenterade en egenutvecklad PET-flaska som till 30 procent består av förnyelsebar råvara. Då släppte inte läskedrycksgiganten några detaljer om lansering och marknader. Nu trycker dock Coca-Cola på knappen och lanserar den nya flaskan.
Först ut blir Danmark, där dryckerna Coca-Cola, Coca-Cola Light och Coca-Cola Zero i halv- och tvålitersversion, fylls i den s k Plant Bottle-flaskan. Andra marknader som följer efter är västra Kanada och västra USA. Lite längre fram kommer flaskan till Brasilien, Japan och Mexiko.
De Plant Bottle-flaskor som nu lanseras består till 30 procent av PET, tillverkad av etanol som utvunnits från sockerrör och melass. På sikt hoppas Coca-Cola utveckla tekniken och använda icke livsmedelsbaserade råvaror från växtriket, som flis och halm.
De bioflaskor som nu lanseras i Danmark skiljer sig en aning från dem som lanseras i resten av världen. De är nämligen tillverkade av 50 procent återvunnen PET och 15 procent biobaserad PET. Coca-Cola understryker dock att den PET som kommer från förnyelsebar råvara är fullt återvinningsbar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063