23948sdkhjf

Dryga böter för PVC-kartell

EU-kommissionen har dömt ut böter på totalt 1,8 miljarder kronor till nio företag när ännu en priskartell utretts, denna gång inom PVC-tillsatser.
Nio kemiföretag döms till dryga böter av EU-kommissionen för att de konspirerat om prissättningen på tillsatser i PVC. Det rapporterar chemicalnet.se.
Totalt är notan på 173,9 miljoner euro, och gäller priskarteller på tennstabiliserare under 13 år, mellan 1987 och 2000, och en kartell kring ESBO/estrar som gällde under nio år, mellan 1991 och 2000.
EU-kommissionären Neelie Kroes sparade inte på krutet när hon kommenterade den senaste kartellen vid en presskonferens den 11 november.
– Dagens budskap till företag som ägnar sig åt karteller borde vara tydligt. Om ni formar en kartell för att lura europeiska konsumenter, spelar det ingen roll var ni träffas och vad ni försöker göra för att dölja era handlingar, ni kommer inte undan avslöjande och straff, sade hon.
Bland de bötfällda företagen finns bland annat AkzoNobel, Elementis, France of France, Chemson. GEA, ACW, Reagens och Faci.
Amerikanska Chemtura deltog också i bägge kartellerna, men slipper sina böter eftersom man agerat ”visselpipa” och avslöjat kartellen för kommissionen. Arkema, Bärlocher och Ciba fick sina böter reducerade eftersom de samarbetat med kommissionen. Samtidigt fick Arkema sina böter höjda med 90 procent eftersom bolaget tidigare deltagit i karteller.
– De här företagen måste lära sig den hårda vägen att lagbrott inte lönar sig och att återfallsförbrytare får hårdare straff, kommenterar Neelie Kroes.

DE FICK BÖTER

I tennstabilisatorkartellen såg böterna ut enligt följande:
Holländska AkzoNobel , 21,8 miljoner euro
Amerikansk-Brittiska Elementis, 16.8 miljoner euro
Franska f d Elf Aquitaine, numera Arkema, 10 miljoner euro
Tyska Bärlocher, 1 miljon euro
Schwieziska f d Ciba Specialty Chemicals, 61.3 miljoner euro
Italienska Reagens, 10.8 miljoner euro
Schweiziska AC Treuhand, 174 000 euro

I ESBO/esterkartellen får följande företag böta:
AkzoNobel, 21,8 miljoner euro
Elementis, 15,7 miljoner euro
F d Elf Aquitaine nu Arkema, 18,6 miljoner euro
Österrikiska Chemson, 3,8 miljoner euro
F d Ciba, 7,1 miljoner euro
Italienska Faci, 5,9 miljoner euro
AC Treuhand, 174 000 euro
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064