23948sdkhjf

Effektiv produktion av TPE-V

KraussMaffei Berstorff strax utanför Hannover har utvecklat en ny systemlösning för effektiv TPE-V produktion. Genom att slå samman koncepten för gummibearbetning med kompoundering uppnås en rad fördelar, både processtekniskt och ur kostnadssynpunkt.
Matning av gummi in i dubbelskruvs kompounderingsextrudern sker med extremt hög precision med hjälp av en kort enkelskruvs gummiextruder för förkompoundering och en medströms kugghjulspump. Det tryckbaserade styrsystemet justerar extruderns hastighet så att kugghjulspumpen alltid är helt fylld med gummi. Pumpen är konstruerad så att den ger exakt volymetrisk matning av gummimaterialet in i dubbelskruvs kompounderingsextrudern. Inne i dubbelskruven blandas gummit med termoplast och tvärbindningsreaktionen i gummifasen sker för att bilda TPE-V.
Fasmorfologin och de fysikaliska egenskaperna hos det färdiga materialet bestäms av konfigurationen av dubbelskruvsextrudern. Första extrudersektionen används för kompoundering och blandning av huvudkomponenter som EPDM och PP samt för inblandning av additiver och processoljor. Dynamisk tvärbindning sker i efterföljande blandningszon och sista extruderdelen används för avgasning.
Remsor från gummibalar kan bearbetas direkt, utan att behöva gå vägen över pellets. Resultatet är ökad processeffektivitet och bättre driftsekonomi genom att ett processteg bortfaller och mycket tid sparas in. Fördelarna med det nya konceptet märks speciellt vid bearbetning av mjuka TPE-V kvaliteter.
Det nya systemet kan även användas med en inre mixer. I detta fall förblandas gummi, fyllmedel, plasticeringsoljor och additiver i mixern och matas in i extrudern i form av band. Denna lösning använder dubbelskruvsextrudern huvudsakligen för att blanda termoplastmaterial och eventuellt tvärbindningstillsats, och att se till att vulkprocessen genomförs.

Lösningen består av en enkelskruvs gummiextruder, en kugghjulspump och en dubbelskruvs kompounderingsextruder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062