23948sdkhjf

Bioplast från jordbrukets restavfall

Under fyra års tid har doktoranden Anders Höije arbetat med ett forskningsprojekt kring nedbrytbar bioplast från kornavfall. Målet är att plasten ska kunna användas till livsmedelsförpackningar.
Resultatet är en metod för att utvinna sockerarter från en restprodukt som i vanliga fall inte används. Höije extraherar polysackariden arabinoxylan ur de rester som man får vid utvinning av stärkelse ur korn. Polysackariden förekommer rikligt i ettåriga växter och är ett av växtens egna byggnads- och förpackningsmaterial. Den är också helt biologiskt nedbrytbar.
I sin avhandlingen beskriver Höije hur transparenta filmer med goda mekaniska egenskaper kan tillverkas av arabinoxylan. Materialen sägs ha utmärkta barriäregenskaper mot syre och olika aromer, något som gör dem lämpliga att använda till exempel vid förpackning av livsmedel.
Höije ger i avhandlingen också förslag på hur ett framtida bioraffinaderi som arbetar med korn som råvara skulle kunna bli självförsörjande på energi och förutom stärkelse producera flera andra produkter ur restprodukterna.
Anders Höije är anställd på Lyckeby Stärkelsen och industridoktorand på Chalmers. Avhandlingen är ett resultat av ett samarbetsprojekt mellan Institutionen för Kemi- och Bioteknik/Biopolymerteknologi på Chalmers och Lyckeby Stärkelsen. Arbetet ingår som ett av fjorton doktorandarbeten inom forskarskolan YPK, Ytkemi för Plast- och Kemibranschen, ett samarbete mellan Chalmers Tekniska högskola, Plast- & Kemiföretagen och KK-stiftelsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062