23948sdkhjf

Sväljbar kapsel för självdiagnostik

En metod för tidig upptäckt av exempelvis bukspottkörtelcancer kan vara verklighet om några år. Stockholmsföretaget Färgklämman AB står bakom en ny produkt för provtagning och diagnos av magen och matsmältningssystemet. Idag finns produkten framme som prototyp.
Bukspottkörtelcancer avger åkommande blod i tunntarmen. Eftersom man inte kan gå in med en sond för provtagning i tunntarmen - då den är ömtålig och veckad, kan man inte ta tillvara på detta blod för närmare analys. En kapsel hade däremot klarat det. Det säger Klas Stoltz en av uppfinnarna bakom en ny serie produkter som heter Medibuz.
Produkten är en liten transparent akrylkapsel som är vakuumtät och innehåller två backventiler av silikon, en låsring av något polymert material samt en gastät butylgummiplugg.
Vid användning sväljs kapseln på fastande mage. En socker- eller cellulosaplugg i kapselns insug löses upp i magsäcken alternativt i tunntarmen beroende på vilket prov som avses. När pluggen lösts upp uppstår ett vakuumsug från kapseln. Med hjälp av detta vakuum sugs vätska och material in i provet tills dess att kapseln fyllts till avsedd nivå. Vakuumpelaren har nu ersatts av en vätskepelare som nått ett indikatormaterial som reagerat på det man vill spåra och slagit om till en annan färgton. Resultatet avläses när provet färdats genom tarmsystemet som så småningom kommit ut den naturliga vägen.
Produkten är tänkt som en självdiagnosprodukt som ska kunna inhandlas i Apoteksliknande butik. Syftet med produkten är att man på egen hand ska kunna få svar på om man bär på någon magsjukdomsalstrande bakterie eller annan detekterbar sjukdom i magen.
Ännu är produkten inte riktigt färdigutvecklad. Idag finns den i form av en prototyp. En nollserie har också tagits fram. Det som saknas är den kemiska biten.
-Vi måste finna lämpliga samarbetspartners som tillverkar kemiska diagnosmaterial, säger Klas Stoltz.
Tanken är att produkten ska fungera som ett komplement till traditionell undersökning (gastroskopi) och kunna användas både inom sjukhus och i hemmet för provtagning och diagnos av magen och tunntarmen.

Kapseln är 9x21 millimeter och väger mindre än 1 gram. Produkten är redan varumärkesregisterad och patenterad i Japan, USA och Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141