23948sdkhjf

OLED snart på marknaden

BASF och Osram Opto Semiconductors meddelade nyligen att man hade utvecklat en energieffektiv och ljusstark Organic light-emitting diode, OLED. Tekniken, som i praktiken är en polymer som lyser vid strömtillförsel, beräknas kunna få ett genombrott inom de närmaste åren.
OLED-tekniken finns än så länge bara i små tillämpningar, men Osram och BASF:s utvecklingsarbete har lett till den första OLED:en som kombinerar en ljusstyrka på över 60 lumen per watt med att möta den internationella standarden Energy Star SSL med avseende på färg. Det innebär att ljuskällan framstår som vit vid flera olika ljusstyrkor.
Framsteget är ett viktigt steg på vägen mot kommersiell OLED-belysning. Enligt Harry Zervos, teknisk konsult på IDTechEx, som anordnade en stor konferens i Tokyo tidigare under hösten, kommer 2011 att vara året då OLED slår igenom på allvar.
Han grundar sitt antagande på den utveckling som just nu pågår hos flera stora utvecklare. NEC, OSRAM, Matsushita Electric Works och Koizumi Lighting technology är några av de företag som tagit fram prototyper. Dessutom har ingenjörer vid General Electric visat att det är möjligt att tillverka OLED-paneler både billigt och effektivt.
De svårigheter som finns kvar att lösa handlar enligt Zervos främst om begränsningar i livslängd. När det problemet är borta tror han att OLED kommer att användas bland annat som rumsbelysning, i fordon och under vatten.
När det gäller tv-apparater har utvecklingen kommit längre, driven av främst Samsung och Sony, som har en elvatums version ute i handeln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093