23948sdkhjf

Goda förutsättningar för ökad plaståtervinning

Branschorganisationen Återvinningsindustrierna presenterade nyligen en rapport med 10 förslag för att kraftigt öka plaståtervinningen. Syftet är att visa vad som krävs för att nå ett mål om 50 procent materialåtervinning av all plast år 2030.
Rapporten ”10 actions to boost recycling of plastics” är framtagen av Peter Sundt på norska Mepex Consult och handlar om den snabbt ökande avfallsmängden av plast, där återvinningen hittills varit låg jämfört med exempelvis papper och metall.
Bland de tio förslagen på åtgärder finns kravet på att återvinningsmålen ska vara integrerade del av en nationell policy, att det måste finnas en sund marknad och att det ska finnas bra statistiska verktyg. Den sista punkten ifrågasätter den europeiska statistik som anger att Sverige skulle ha väsentligt mindre plastavfall än våra nordiska grannländer.
Enligt Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna, ifrågasätter Återvinningsindustrierna dessutom den nationella svenska statistiken och bedömer att nivån på plaståtervinningen i Sverige är väsentligt överskattad.
Syftet med rapporten är att visa att det finns goda förutsättningar för en ökad plaståtervinning i Sverige, Europa och globalt och att den ger betydande miljövinster.

Rapporten finns att ladda ner på www.recycling.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078