23948sdkhjf

Sandwichteknik ger snåla hus och lätta bussar

Med modern sandwichteknik går det att minska energiförbrukningen i hus med 35 procent. Samma teknik kan dessutom spara bränsle och minskar utsläpp från stadsbussar. Det visar ett forskningsprojekt som genomförts av en rad kompositföretag, Volvo och KTH.
Ett seminarium på KTH blev slutpunkten på ett fyraårigt forsknings- och utvecklingsprojekt om lättviktsteknik med användning av sandwichmaterial.
Av de redovisade presentationerna framgår att stora miljövinster är möjliga med utnyttjande av nya lösningar som tagits fram inom projektet.
Som exempel presenterade Volvo bussar ett sandwichkoncept för stadsbussar som väsentligt sparar vikt och därigenom sänker bränsleförbrukningen och minskar emissioner. Dessutom möjliggör konceptet en rationellare tillverkning.
Ett annat exempel kom från byggbranschen där man enkelt kan minska energiförbrukningen med minst 35 procent genom att använda sandwichteknik. I det fallet fyller sandwichpanelerna dubbla funktioner, dels som lastbärande element och dels som effektiv isolering utan köldbryggor.
Det av Vinnova delfinansierade projektet har genomförts av företagen APC Composite, BoxModul, Combex, Pharmadule, PTC, SoliferPolar, Volvo Bussar samt forskningsorganisationerna KTH och Swerea Sicomp.
Samtliga företag presenterade koncept där väsentliga viktsbesparingar uppnåtts.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079