23948sdkhjf

50 år med legobitar

Den 28 januari, klockan 13:58, var det precis 50 år sedan Godtfred Kirk Christiansen lämnade in sin patentansökan på legobiten. Men historien börjar redan 1932 när Christiansens far, Ole Kirk Kristiansen, grundade en fabrik i Billund som tillverkade leksaker i trä.
Femton år senare investerade Kristiansen i en av Danmarks första formsprutningsmaskiner och kunde börja producera leksaker i plast. Men det dröjde ytterligare några år innan sonen Godtfred utvecklade de plastklossar som var grunden till legobiten.
Den slutliga formen på klossarna som patenterades 1958 är den samma som används idag. Med knoppar och rör skapade Christiansen bitar som kunde klickas samman och sedan enkelt tas i sär. Men viktigast av allt var att de höll sig sammanfogade och att de konstruktioner som de användes i inte trillade sönder.
Varje år produceras 19 miljarder legobitar, lägger man dessa på rad så räcker det fem gånger runt jorden. Enligt Legokoncernen äger jordens invånare i genomsnitt 64 klossar, dessutom finns det fyra miljarder legogubbar runtom i världen.

Legobitarna användes bland annat för att lära barn om trafiksäkerhet. I mitten Kjeld Kirk Kristiansen, barnbarn till Ole Kirk Kristiansen, fortfarande aktiv inom koncernen. Foto: Lego
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078