23948sdkhjf

Urstark tillväxt för bioplast

Det amerikanska analysföretaget BCC Research förutspår att bioplaster kommer att ha en årlig tillväxt på drygt 17 procent under den kommande femårsperioden. Produktionen väntas mer än fördubblas, från fjolårets 245 000 ton till 546 000 ton år 2012, enligt analysen.
Intresset för bioologiskt nedbrytbara polymerer har ökat snabbt, särskilt under de senaste två åren. Från 2006 till 2007 ökade efterfrågan med hela 32,3 procent, enligt BCC. Det är den hittills största ökningen vad det gäller den här typen av material.
Komposterbara plastpåsar är det största segmentet inom bioplaster, och svarar för knappt hälften av allt material som produceras för emballage. Ökningstakten under den kommande femårsperioden anges till 19,4 procent om året.
"Marknaden för biologiskt nedbrytbara polymerer är, trots att det funnits en kommersiell marknad i över tjugo år, fortfarande i ett tidigt skede i sin utveckling, och dras ännu med åtskilliga större problem, av vilka det största är en relativt hög prisnivå och bristen på en infrastruktur för effektiv återvinning – som är en mycket avgörande för bioplasternas marknadsframgång”, heter det i en kommentar från BCC Research.
I analysen konstateras att den nordamerikanska marknaden på det här området inte har utvecklats i samma snabba takt som i Europa och Asien, men man uttrycker ändå hopp när det gäller potentialen.
I dag lägger lagstiftning och höga priser för deponering hinder i vägen, men stigande priser på oljebaserade plaster ökar i gengäld intresset för bioplaster.

Källa: Packnet.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125