23948sdkhjf

Formar med inbyggt släppmedel

Släppmedel ser till att plasten inte klibbar fast i verktyget, utan istället kan avformas snabbt och enkelt. Släppmedel används inom kompositindustri, inom polyuretantillverkning och även ibland vid formsprutning. Problemet är att släppmedlet måste läggas på inför varje produktionscykel och ofta sker detta manuellt.
Nu har tyska forskningsinstitutet Fraunhofer tillsammans med Acmos Chemie utvecklat en helt ny typ av beläggning för metallformar. Den nya plasmapolymerbeläggningen behöver förnyas efter 30-100 cykler – ibland räcker den ända upp till 1000 cykler. Snabbare produktion, inga lösningsmedel i luften och enklare formrengöring är andra fördelar. Dessutom behöver detaljer som ska lackeras inte rengöras innan lackeringen.
Små verktyg placeras i vakuum, plasma matad med en speciell molekylblandning skapas och molekylerna lägger sig därefter som en tunn film på verktygsytan. För stora detaljer har man löst det så att beläggningsgasen sprutas på formen direkt med hjälp av ett robotstyrt munstycke. Plasman skapas inne i munstycket.

Fraunhoferinstitutet och Acmos nya formbeläggning ger smidig avformning av exempelvis kolfiberarmerade plastdetaljer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079