23948sdkhjf

Hormonstörande ämnen kan fångas med polymer

Det finns omkring 120 ämnen som är kända för att vara hormonstörande, de påverkar hormonsystemet och ger rubbningar som exempelvis minskad produktion av spermier hos människor eller sterilitet hos djur. Forskare vid Lunds tekniska högskola, LTH, hittat ett sätt att fånga in de farliga ämnena genom att använda en polymergel.
Ämnena kommer ut i vattnet genom rester av läkemedel, bekämpningsmedel och industriprodukter. Eftersom de finns i mycket små mängder i vattnet så har det ansetts som närmast omöjligt att fånga upp dem ett ämne i taget.
Bo Mattiasson, professor i bioteknik, berättar i ett pressmeddelande att man har gjort en syntetisk receptor, en mottagare på cellytan, som fångar upp och binder alla ämnen som kan tänkas ha effekt på hormonerna. Den syntetiska receptorn består av en polymer i form av en gel. Denna kan placeras i små skyddande plaströr som placeras ut i en reningsverksdamm och fångar upp de farliga ämnena i det avloppsvatten som ska renas.
Polymergelen kan också byggas in i de reningssystem som finns för blivande dricksvatten. Den använda gelen kan renas och de hormonförstörande ämnena oskadliggöras genom att behandlas med UV-strålning och mikroorganismer med en teknik som också utvecklats av lundaforskarna.
Den renade gelen kan senare återanvändas, så att tekniken, enligt Bo Mattiasson, inte behöver bli så dyr. Forskarna har redan kontakt med reningsverk som är intresserade av att göra försök i halvstor skala.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062