23948sdkhjf

Kinesiskt förbud mot tunna plastpåsar

Ett förbud mot tunna plastpåsar och mot fria bärkassar i butikerna ska införas i Kina. Förbudet, som gäller från den 1 juni, är ett resultat av att förbrukningen ligger på en hög nivå och att få plastpåsar samlas in och återvinns.
Den ökande användningen av tunna plastpåsar, som används bland annat på marknader, har snabbt ökat nedskräpningen på senare år. Detta vill kinesiska myndigheter sätta stopp för, samtidigt som produktionen av dem är energikrävande och återvinningsgraden ligger på en mycket låg nivå.
De nya reglerna gäller såväl tillverkning som försäljning och användning av tunna plastpåsar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Förbudet berör även bärkassar av plastmaterial som hittills har erbjudits gratis av många butiker och stormarknader. Dessa kommer att avgiftsbeläggas.
Myndigheternas förhoppning är att de kinesiska konsumenterna ska återgå till tidigare vanor, att använda korgar eller väskor och kassar av textil för sina inköp av i första hand frukt och grönsaker. I genomsnitt använder, enligt gjorda beräkningar, varje kinesisk medborgare dagligen två plastpåsar. Enligt kinesiska beräkningar använder den kinesiska befolkningen upp till 3 miljarder plastpåsar varje dag.
Med tunna påsar avser de kinesiska myndigheterna plastpåsar med en tjocklek under 0,025 millimeter.

Källa: Packnet.se/Mentoronline.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.428