23948sdkhjf

Volvo Aero köper Applied Composites

Volvo Aero köper kompositföretaget Applied Composites AB, ACAB. Syftet med förvärvet är att med hjälp av ACAB:s teknologi utveckla och tillverka flygmotorkomponenter i komposit.
Olof Persson, vd på Volvo Aero, säger i ett pressmeddelande att förvärvet är en del i företagets satsning på lättviktsteknologier. Något som enligt Persson kommer att leda till minskad bränsleförbrukning och därmed till minskade utsläpp från flyget.
Målet för Volvo Aero är att bli världsledande inom lättviktsstrukturer. Därför är det enligt Persson naturligt att ta steget och förvärva ACAB för att kunna använda det breda kunnandet inom företaget.
I samband med förvärvet kommer Volvo Aero att under de kommande 18 månaderna att investera omkring 50 miljoner kronor i forskning och utveckling inom kompositområdet. Företaget ska omgående etablera en ny verksamhet som ska utveckla och tillverka vissa utvalda flygmotorkomponeter i komposit. Den nya verksamheten på ACAB startar sitt arbete omgående, rekrytering av personal har redan inletts.
Ny vd i ACAB blir Torgny Stenholm, tidigare chef för Volvo Aeros rymdverksamhet. Stenholm tillträder tjänsten vid årsskiftet. Tidigare vd:n Björn Thundal kommer att ingå i ACAB:s styrelse.
ACAB grundades 1988 och har sin verksamhet i Linköping. Företaget har ett 70-tal anställda och förväntas få en omsättning under 2007 på 110 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 13 miljoner.

Nästa generations flygmotor i en konstnärs tappning. Foto: Volvo Aero/Farmland Pictures

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063