23948sdkhjf

Gummikartell får böter

EU-kommissionen har bötlagt fem företag med sammanlagt motsvarande närmare 2,3 miljarder svenska kronor. Anledningen är den kartellverksamhet som företagen har haft kring priset på kloroprengummi.
Under år 1993 till 2002 delade Denka, Dow, Dupont, Bayer, ENI och Tosoh upp marknaden mellan sig och gjorde upp om priserna enligt EU-kommissionen. Kommissionären med ansvar för konkurrensfrågor, Neelie Kroes, säger i ett pressmeddelande att det är särskilt beklämmande att gummiindustrin ännu inte har lärt sig läxan och undviker kartellbildningar. Hon har också svårt att förstå hur aktieägare och styrelsemedlemmar kan tolerera det olagliga beteendet.
Italienska ENI får betala det högsta bötesbeloppet, drygt 1,2 miljarder kronor. Böterna höjdes med 60 procent eftersom företaget tidigare har straffats för liknande verksamhet. Även Bayer har tidigare varit inblandat i en kartellhärva, men undslapp böter då företaget samarbetat med kommissionen i utredningen.
Kloroprengummi är ett syntetiskt gummi med elastiska egenskaper som gör att det återfår sin form efter uttänjning. Det används vid tillverkning av slangar, transmissionsbälten, dykutrustning, kondomer och innersulor i skor.

Neelie Kroes, kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor, tycker att det är beklämmande att företagen fortsätter med kartellbildningar. Foto: European Community

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078