23948sdkhjf

PET-flaskorna stannar i Sverige

När Europas första slutna kretsloppssystem för PET står färdigt i Norrköping om ett år slipper flaskorna transporteras utomlands. Tidigare har PET-flaskorna tvättats i Tyskland för att bli godkända livsmedelsförpackningar.
Med den nya anläggningen klaras hela kretsloppet för PET i Norrköping säger Thomas Ottosson, platschef på Cleanaway, till Dagens Industri. Tyska återvinningsföretaget Cleanaway tar över flaskorna när Svenska Returpack är klar med hanteringen.
För tre år sedan invigde Returpack sin fabrik i Norrköping. Den är landets enda återvinningsfabrik för aluminiumburkar och PET-flaskor. Nu kommer man att få Cleanaways nya anläggning som granne.
Jan Rehnberg, vd på Svenska Returpack, menar att företagets fabrik i Norrköping måste utvidgas eftersom man nått toppkapacitet. I dagsläget lagras flaskor i externa lager för att tas om hand under lugnare dagar på fabriken.
På sju år har mängden PET-flaskor nämligen ökat från 6 000 till 20 000 ton. En ökning som delvis beror på bryggeriernas övergång från de tjockare PET-flaskorna, men också på ökad konsumtion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094