23948sdkhjf

PMP kungen bland lätta, genomsynliga material

Tidigare i höst publicerade Plastforum en artikel om en ny polyamid med densitet 0,99 g/cm3 och genomsynlighet på 91 procent. I artikeln gjorde producenten bakom kvaliteten gällande att den nya polyamiden var den lättaste transparenta polymeren på marknaden.
Den uppfattningen delas inte av Stefan Tall, teknisk doktor i polymerteknologi som säger att kungen bland genomsynliga och lätta material är PMP.
Polymetylpenten (PMP) tillhör polyolefinfamiljen. Monomeren fås genom dimerisering av propen. PMP har en transparens på 94 procent. Densiteten är 0,83 g/cm3.
PMP skiljer sig från andra högtemperaturtåliga plaster genom sin avsaknad av hygroskopiska eller hydrolyserbara molekylstrukturer. Detta gör plasten mycket resistent mot autoklavering.
Japanska Mitsui Chemicals producerar polymetylpenten under varunamnet TPX. Deras material har en smältpunkt på ca 233 ºC. Släppegenskaperna och kemikalieresistensen är mycket god. Därför används det bland annat för tillverkning av gjutformar för lysdioder och till dorn vid extrudering av svavelvulkad gummislang.

Bägare med pip och gradering av glasklar polymetylpenten, från Heraco AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064