23948sdkhjf

Biaxteknik som verkligen sträcker ut

Från en omsättning på 85 miljoner till 220 miljoner euro på två år! Det var en synnerligen nöjd ledning för DMT som kallade till presskonferens på K för att visa en helt ny banbrytande teknik.
Marknaden för tillverkare av maskiner för biaxiell orientering av plastfilm är ganska överskådlig. Det finns nämligen bara två tillverkare i praktiken. En av dem är franskösterrikiska DMT, som haft stora framgångar de senaste åren bl a tack vare en rejäl tekniksatsning.
Och nu satsar DMT ytterligare, den här gången på helt ny teknik som får anses banbrytande.
Biaxiell orientering av plastfilm (vanligtvis PP och PET) går till så att efter det att filmen gjutits sträcks den mellan valsar i längsriktningen för att sedan värmas upp en gång till och sedan sträckas i tvärsriktningen. Ett önskemål har länge varit att sträcka filmen i båda riktningarna samtidigt eftersom det dels ger bättre orientering, dels sparar energi, dels går snabbare. Olika tekniska lösningar har också sett dagens ljus men än så länge utan att bli särskilt framgångsrika.

Enkel teknik
Den simultansträckningsteknik som DMT nu presenterar här på K 2007 har dock alla förutsättningar att lyckas. Den är nämligen i grund och botten mycket enkel:
När filmen gjutits nyps den fast av klips som är ordnade i ett sinnrikt kedjesystem. Det fiffiga är att när kedjorna delar sig sträcks filmen i tvärsriktningen och i längsriktningen eftersom geometrin är så ordnad att avstånden mellan klipsen ökar.
– Det här innebär att vi kan producera en helt homogen biaxiellt orienterad film, säger dr Wolfgang Pinegger som är VD för DMT Technology GmbH.
Den nya tekniken, som kallas Mesim, väntas i första hand användas för tillverkning av tekniska filmer. Trots det är tekniken inte mycket dyrare än konventionell biaxorientering. En anläggning kostar visserligen 20 procent mer men å andra sidan är energikostnaden bara 80 procent.


Så ser en anläggning ut som bygger på den nya Mesim-tekniken.

Avståndet mellan klipsen ökar samtidigt som det ökar mellan kedjorna med klips på varje sida om filmen.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078