23948sdkhjf

Braskem först med grön polyeten

Som första producent i världen satsar brasilianska Braskem på att starta tillverkning av polyeten från förnyelsebara råvaror i kommersiell skala. Intresset för satsningen är enormt, berättar Braskems koncernchef José Carlos Grubisich. Bland annat är Ikea och Tetra Pak mycket intresserade.
Under andra halvan av 2009 räknar Braskem med att tillverkningen av polyeten från förnyelsebara råvaror kan starta. Den första storskaliga anläggningen kommer att få en årskapacitet på 200 000 ton, vilket sannolikt inte kommer att räcka särskilt långt.
– Intresset är enormt, berättade Braskems koncernchef José Carlos Grubisich under K 2007. Kunderna vill t o m att vi ökar produktionen i den pilotanläggning vi nu har bara för att de vill ha material så snabbt som möjligt.
Bland de som visat stort intresse finns, förutom Ikea och Tetra Pak, företag från bilindustrin, från livsmedelsindustrin, leksakstillverkare och tillverkare av hygienprodukter.
– Här på K är det flera företag som visat intresse att investera tillsammans med oss. Andra vill starta licensproduktion. Vi har dock bestämt oss för att först starta produktion innan vi går vidare.
Bakgrunden till Braskems satsning på förnylesebara råvaror är att Brasilien idag är världens största producent av etanol. Etanolet framställs från sockerrör. För närvarande är produktionen uppe i 18 miljarder liter etanol per år men redan om fem år är produktionen sannolikt fördubblad. Enligt José Carlos Grubisich finns det gott om mark för utökad odling av sockerrör.

Etanol till eten
Braskem har på egen hand utvecklat en teknik att omvandla etanol till det eten som används för produktion av polyeten. Egenskaperna på den färdiga plasten uppges vara som vilken annan standardpolyeten som helst.
Redan nu arbetar Braskem dessutom med tekniker för att framställa propen från förnyelsebara råvaror. I laboratorieskala fungerar det, varför man hoppas att på sikt även kunna framställa polypropen från sockerrör.
Förutom fördelarna med förnyelsebar råvara uppges det polyeten som produceras från sockerrör ge låg miljöbelastning. Det s k koldioxidavtrycket är betydligt lägre än för motsvarande petroleumbaserad polyeten och framställningen är också energieffektiv.
Produktionen av polyeten från sockerrör är bara en liten del av Braskems totala produktion. Totalt producerar Braskem idag 2,5 miljoner ton polyeten, polypropen och PVC, samtidigt som det finns utbyggnadsplaner både i Brasilien och tillsammans med Pequiven i Venezuela. Målet är att senast 2012 vara ett av världens tio största petrokemiföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063