23948sdkhjf

Integrerade tekniker KraussMaffeis flaggskepp

”Power of Three” är KraussMaffeis motto som visar inte bara de tre teknikområdena, utan även synergieffekter mellan dem. Denna synergimöjlighet inom ramen för det egna företaget är unik, understryker företagets CEO Dietman Straub. Konceptet tydliggörs på mässan med hjälp av över tjugo maskiner och moduler. Samtidigt passar man även på att lansera en ny utvecklingsstrategi för långsiktiga produktionslösningar, som fått beteckningen Primus Network for Innovation.
En del av denna strategi är det nyöppnade centrat för funktionella integrerade lättviktskonstruktioner i München, som är ett samarbete med universitetet i Chemniz och Dresden samt Rosenheims universitet för applikationsvetenskap. Centrat ska fokusera på nya lösningar för bearbetning av långfibermaterial.
Inom ramen för Primus satsar KraussMaffei-gruppen även på olika projekt inom bland annat förnyelsebara råvaror och olika åtgärder för att minska koldioxidbelastningen, både på lång och kort sikt. Energibesparing är ett annat angeläget område.
- Priamus är ett tvärvetenskapligt nätverk som knyter samman specialister inom olika områden för att skapa en struktur som understödjer produktiva samarbeten, säger Otto Urbanek som är teknikansvarig hos KraussMaffei.

Jätteformsprutmaskin
I den 1800 kvadratmeter stora montern finns bland annat den största formsprutmaskin som någonsin visats på en mässa. Bjässen, som är 21 meter lång och väger 200 ton, väcker stort uppseende. Den kör en SkinForm-process där PUR-bearbetning kombineras med formsprutning av termoplast. I en annan produktionscell integreras formsprutning, extrudering och reaktionsprocesser för att med kort cykeltid framställa flerkomponentsdetaljer.
För första gången visades CoverForm enstegsprocess för beläggning av reptåligt skikt av flytande akrylreaktionssystem på plastdetaljer. Beläggningen läggs på i formverktyget under renrumsbetingelser och direkt efter sker formsprutningen av PMMA. Beläggningen härdar delvis innan avformning och därefter helt med hjälp av UV-ljus.
Billigare, men ändå mycket kompetenta, formsprutmaskiner presenterades också i form av den nya ClassiX-serien som har premiär på mässan. Likaså är den elektriska EX-serien ny. Inom rörextrudering presenterades ett koncept som klarar rördiametrar upp till 2000 millimeter och en godstjocklek på 100 millimeter, vilket kräver en kapacitet på upp till 1700 kilogram polyolefin per timme.


SkinForm-processen innebär att PUR-bearbetning kombineras med formsprutning av termoplast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11