23948sdkhjf

Dow-bygge imponerar

Ibland imponerar storlek. Gigantiska Dow gör också ett rejält intryck på K 2007. När montern inte räcker till – då bygger man ett eget hus strax utanför mässgrindarna.
Det är svårt att tro det men den flotta byggnaden strax utanför mässans norra ingång är faktiskt ett tillfälligt bygge som Dow rest bara för att ta emot kunder och demonstrera sina färdigheter.
På det som annars är en parkeringsplats står nu ett hus i två våningar med restaurang, barer, konferensutrymmen och showroom. Vad bygget kostar är det naturligtvis ingen som vill berätta men billigt lär det knappast vara.
Annars är det ett Dow i förvandling som visar upp sig på K-mässan. 2003 tillsattes en ny ledning som har ambitionen att förändra det traditionstyngda gamla kemiföretaget till ett modernt bolag med huvudinriktning mot specialprodukter. Även om förvandlingsprocessen ska vara klar redan nästa år, enligt Mike Gambrell, som är ansvarig för Dows plast- och kemiverksamhet, är det fortfarande ett bolag som vilar tungt på basverksamhet som volymplaster. Dow är fortfarande världens största producent av polyeten och polystyren och den tionde största producenten av polypropen.

Specialplaster
Området specialplaster är dock ett satsningsområde och är idag i omsättning räknat lite större än volymplasterna. Medan volymplasterna omsätter 17 miljarder dollar når specialplasterna en omsättning på 18,4 miljarder dollar. Många av de nyheter som Dow presenterar på K kommer också från specialplastområdet. Inom såväl fordonskomponenter, fiber och skor har Dow en lång rad nyheter.
Uppmärksammat är det avtal som Dow bara dagarna före K 2007 slöt med det brasilianska bolaget Crystalsev. De båda bolagen ska tillsammans bygga världens största anläggning för tillverkning av polyeten från förnyelsebar råvara. När den står färdig 2011 ska anläggningen ha en kapacitet på 350 000 ton polyeten per år.
Själva råvaran är sockerrör som omvandlas till etanol som i sin tur omvandlas till eten. Förutom att råvaran är förnyelsebar bidrar den här typen av produktion i betydligt mindre omfattning till utsläpp av koldioxid än vid konventionell oljebaserad framställning, hävdar Dow.
The Dow Chemical Company är världens största plasttillverkare med bland annat en polyetenproduktion på 7,4 miljoner ton per år och en polystyrenproduktion på 2 miljoner ton per år. Bolaget omsätter 49 miljarder dollar och har 43 000 anställda.

Dows nya huvudkontor? Nej, en tillfällig byggnad bara för K-mässan, strax utanför mässgrindarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.375