23948sdkhjf

ACG levererar kompositer till radioteleskop

Advanced Composites Group har ingått en överenskommelse med Thales Alenia Space om att leverera material till minst 25 markbaserade radioteleskop. Ordern är värd motsvarande nästan 65 miljoner svenska kronor under tre års tid.
Radioteleskopen är en del av projektet ALMA, Atacama Large Millimeter Array, som ska bestå av en mängd sammankopplade radioteleskop med paraboler på 12 meter. Dessa teleskop ska placeras i Atacamaöknen i Chile.
ACG har, tillsammans med Thales, i flera år utvecklat och testat olika typer av kompositmaterial. Resultatet är material som kan användas i stora strukturer med hög precision. Viktigast är att de expanderar så lite som möjligt vid temperaturhöjningar och är tåliga för fukt.
Observatorierna i Atacamaöknen finansieras bland annat av Europeiska Sydobservatoriet, ESO. En europeisk samarbetsorganisation för astronomisk forskning på södra halvklotet. Förhoppningen är att så många som 80 antenner ska byggas på 5 000 meters höjd, och allt ska vara klart till 2011-2012.

Foto: ESO

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078