23948sdkhjf

Blandning ger unika packegenskaper

Man tager vad man haver… Ungefär så tycks Ube Industries ha resonerat när de utvecklade en helt ny typ av Polyamid terpolymer. Den polyamid man fått fram har förpackningsegenskaper som ligger i framkant av vad som idag är möjligt.
Ube Industries är en av världens ledande tillverkare av polyamid och har i sin produktpallett PA6, PA6.6 och PA 12. Samtidigt sitter Ube på en unik teknologi som innebär att man kan ”blanda” polyamidsorterna i reaktorn. Den tekniken har man tidigare utnyttjat genom att producera ett blandmaterial av PA6 och PA6.6.
Kraven från användarna har de senaste åren ökat så pass att Ube vid sin anläggning i Spanien insåg att man måste göra något för att sträcka gränserna. Framför allt är kraven på tunnare filmer höga, helt enkelt för att få ner förpackningskostnaderna när materialpriserna stadigt stiger.
Den lösning som Ube nu presenterar på K 2007 är en helt ny polyamid, avsedd för i första hand filmblåsning, som består av en blandning av företagets samtliga tre polyamidsorter; PA6, PA6.6 och PA12.
– Det går inte att säga att det är en blend eller en copolymer, förklarar Mario Stambuk, produktchef hos Ube. Med vår teknologi får vi blandmaterialet direkt ur reaktorn så vi kallar det för en terpolymer.

Förbättrade egenskaper
Terpalex, som materialet döpts till, har hur som helst egenskaper som bör tilltala många livsmedelsförpackare. Bland de mer framträdande är förbättrad transparens, 60 procent(!) bättre krympegenskaper, förbättrade termoformningsegenskaper, hög koldioxidgenomsläpplighet och lägre smältpunkt (vilket underlättar laminering med EVOH).
I första hand tror Mario Stambuk att Terpalex kommer att användas för vakuumförpackning av färska och tillagade livsmedel, som kött, fisk och fågel. Inte för färdiglagat är terpolymeren intressant eftersom den också har klart förbättrad kemikalieresistens.
– Allt detta kan åstadkommas med betydligt tunnare filmer än vad som tidigare varit möjligt, understryker också Mario Stambuk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078