23948sdkhjf

Kristallklart från Milliken

Huka er, alla som tror att det bara finns polystyren och PET att välja på när det ska vara klara förpackningar! På K 2007 lanserar Milliken Chemical additivet Millad NX8000, som gör polypropen lika transparent som de dyrare kusinerna – åtminstone nästan.
Milliken har i flera år legat i framkant med sitt additiv Millad 3988i, som idag används i stora mängder för att göra PP klart och transparent. På K-mässan tar Milliken nästa steg med det helt nya additivet Millad NX8000.
Enligt Milliken förbättrar det transparensen på PP med omkring 50 procent jämfört med andra motsvarande additiv. Det räcker med att studera det testapplikationer som Millad har i sin monter för att inse att Milliken verkligen kommit långt med NX8000. Inte riktigt lika bra som klar PS, PET eller polykarbonat, vilket Milliken gärna vill göra gällande, men för PP är transparensen och ytklarheten anmärkningsvärd.
Riktigt bra blir det med en lätt infärgning. Då kommer PP riktigt nära de dyrare alternativen.

Förbättrad transparens
För att nå de riktigt fina optiska egenskaperna ska NX8000 användas i kombination med metallocen-PP men även i vanlig homopolymer uppges transparensen förbättras avsevärt.
Typiska applikationer för NX8000-modifierad PP är givetvis sträckformblåsta eller extrusionsformblåsta förpackningar men i Millikins monter finns även ett formsprutat pennställ med en anmärkningsvärd lyster.
Förutom att PP nu kan göras klart och transparent har materialet den fördelen att det är det lättaste av volymplasterna, vilket ger miljöfördelar, och att det lämpar sig utmärkt för varmfyllning. Nackdelen är givetvis de dåliga barriäregenskaperna.
Och även om det väl inte finns några plaster som längre kan kallas billiga, blir metallocen-PP med (gissningsvis) dyrt additiv ändå billigare än konkurrenterna PET och PC. Hävdar Milliken.

Med Millad NX8000 blir PP nästa lika klart och transparent som t ex PET.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094