23948sdkhjf

Snabb och enkel plastautomatisering från ABB

Om någon tror att ABB med sina robotar inte är intresserad av plastindustrin är det nog dags att ändra på den uppfattningen. På K 2007 lanserar nämligen ABB Robotics flera nyheter som har direkt adress plast.
I sin monter i hall 11 visar ABB Robotics en hel rad med robotar som är anpassade för plastindustrins behov. Bland annat finns en helt ny robot för målning och lackering av mindre detaljer, som laptop-höljen, mobiltelefonskal etc.
En av de mer spännande nyheterna syns dock inte. Det är ett nytt system för synkronisering av utplock från formsprutan. Enligt ABB kan Machine Sync, som systemet kallas, spara upp till 10 procent cykeltid.
Idén med synkroniseringssystemet är att montera en sensor på formsprutans rörliga del, som hela tiden kommunicerar med roboten. Det betyder att sensorn kan ge en signal till roboten att starta sin rörelse tidigare än vad som hittills varit möjligt av säkerhetsskäl.
– Enligt vår uppfattning innebär det att man kan minska utplockningstiden med cirka tio procent, säger Anna Liberg, som är produktchef på ABB.
Enligt ett räkneexempel från ABB kan en 3 000 kN formspruta med en cykeltid på 30 sekunder producera 35 000 fler detaljer under tre skift genom att använda synkroniseringstekniken.
Att installera Machine Sync kostar i storleksordningen 2 000 euro för sensor och nödvändig programvara.
En annan nyhet som ABB demonstrerar i sin monter är ett kraftigt förenklat programmeringssystem. I princip fungerar det så att man med handen visar roboten hur den ska röra sig, varpå rörelsen lagras i minnet.
– Det här förenklar väldigt mycket om man vill automatisera efterbearbetning som putsning av en plastdetalj, förklarar Anna Liberg. Idag har man kanske ett par personer som sitter och efterbearbetar för hand för att det är för komplicerat att automatisera. Med vårt nya programmeringsverktyg har det blivit mycket enklare att automatisera.

Enkel programmering genom att flytta roboten för hand ska få fler plastföretag att automatisera sin efterbearbetning, hoppas ABB Robotics.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062