23948sdkhjf

DME förs med ekosmart varmkanalsystem

Plast tillverkad av förnyelsebar råvara har ett annorlunda processfönster än traditionella oljebaserade plaster. Det är i allmänhet avsevärt snävare och ställer därför andra krav på bearbetningen. DME har tagit fasta på detta och är nu först med att lansera varmkanalsystem som skräddarsytts för bioplast.
Först ut är ett varmkanalsystem för stärkelsebaserade PLA och premiärvisningen på K-mässan väckte stort intresse. Systemet lanseras i Europa under första kvartalet nästa år.
Under senaste året har DME arbetat hårt med att ta fram en lösning för bioplaster och i första steget har man fokuserat på det populäraste materialet PLA, men ytterligare material kommer att få skräddarsydda varmkanalsystem inom en snar framtid. Vilka som kommer vill dock inte Bob Ameel, som är ansvarig för projektet hos DME, avslöja ännu.
PLA har en viktig nackdel som styrde hela produktutvecklingsprocessen – materialet är extremt känsligt för värme och bryts lätt ned till korrosiva syror även vid relativt beskedliga övertemperaturer. Alltså är det extremt viktigt att hålla bearbetningen inom ramen för processfönstret.

Skjuvkänsligt
Kraven som ställs på varmkanalsystemet är med andra ord jämn temperaturprofil och inga döda hörn. PLA är mycket skjuvkänsligt, vilket innebär att insprutningshastigheten måste styras med snäva toleranser.
- Det nya varmkanalsystemet lämpar sig utmärkt för förpackningsapplikationer och vi ser en enorm potential här, säger Bob Ameel.
I montern fanns även en rad andra nyheter, bland annat den nya temperaturstyrningen Integrity, med avancerad diagnostik och individuell zonkontroll.



Bob Ameel förevisar DMEs nya varmkanalsystem för bioplasten PLA. Foto: Katarina Elner Haglund

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062