23948sdkhjf

Solvay satsar på implantat

En alltmer åldrande västerländsk befolkning som vill leva ett aktivt liv. Det är bakgrunden till att plastproducerande Solvay storsatsar på termoplaster avsedda för kroppsimplantat.
Från att inte ha varit verksamma inom implantatområdet överhuvudtaget presenterar Solvay på K-mässan inte mindre än fyra termoplaster som alla utvecklats för implantatapplikationer. De fyra är polyetereterketon (PEEK), en självarmerande polyfenylen (SRP), polyfenylsulfon (PPSU) och polysulfon (PSU). Samtliga kommer att marknadsföras under samlingsbegreppet Solviva.
Det här är högpresterande plaster som på olika sätt lämpar sig för implantat. SRP, PPSU och PSU har Solvay haft i portföljen sedan tidigare men de anpassas nu för medicinskt bruk. PEEK är ett för Solvay relativt nytt material och produceras än så länge bara i semikommersiell skala i USA men ska på sikt tillverkas i större skala (500 ton per år) i en helt nybyggd anläggning i Indien.
Bakom Solviva-materialen ligger flera års arbete av utveckling, testning och godkännande. I och med lanseringen på K är de dock mogna för en bredare marknadsintroduktion.

Ökande behov
Det är en stor marknad som hägrar för Solvay. Enligt egna uppgifter omsätter material för implantat 50 miljarder dollar årligen och behovet ökar.
– Utvecklingen har exploderat de senaste åren, säger Shawn Shorrock som är marknadschef inom Solvays område Healthcare. Materialen har dock inte hängt med i utvecklingen så vi ser att det finns en möjlighet för oss.
Överhuvudtaget är det ett mycket optimistiskt Solvay som visar upp sig på K 2007. Enligt Jacques van Rijckevorsel, som basar för koncernens plastverksamhet, ser det mycket ljust ut och han avslöjade under Solvays presskonferens att målen de närmaste åren är mycket högt ställda. Fram till 2010 ska plastverksamheten växa med inte mindre än 20 procent är det tänkt. Det betyder en ökad omsättning på 760 miljoner euro som ska läggas till dagens omsättning på 3,8 miljarder euro.
Tillväxten ska dessutom ske av egen kraft och inte genom några större förvärv.

Shawn Shorrock tror på den växande marknaden för implantat, där Solviva är en helt ny serie plaster.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062