23948sdkhjf

Genombrott för Bayer-teknik

Redan på tisdagen, dagen före K-mässans öppningsdag kunde en av de allra största utställarna, Bayer MaterialScience, presentera två viktiga kommersiella genombrott; dels inom holografisk datalagring, dels för den lysande folien Lyttron.
I båda fallen handlar det om teknik som Bayer MaterialScience (BMS) arbetat med under flera år. Teknologin att lagra data holografiskt har BMS utvecklat tillsammans med det amerikanska företaget In Phase Technologies. På en skiva av polyuretan, ungefär lika stor som en CD, kan man med den nya tekniken lagra omkring 300 gigabyte.
Det som gör tekniken extra intressant är att lagringen är beständig under lång tid. Detta till skillnad från en DVD som bara har en beständighet på cirka fem år. Hologramskiva däremot ska vara opåverkad under ”flera årtionden”, sannolikt minst 50 år.
Till skillnad från dagens DVD snurrar inte hologramskivan, utan den läses av sektionsvis bit för bit.
Redan nästa år släpper BMS och In Phase Technologies de första hologramskivorna på marknaden. I första hand vänder de sig då till professionella användare. Något år senare räknar man med att släppa nästa generation hologramskiva, som får en lagringskapacitet på 800 gigabyte.

Lysande plast
Det andra kommersiella genombrottet svarar BMS dotterbolag Lyttron för. Bolaget har utvecklat en teknik att göra plast lysande med elektroluminiscens. Tekniken presenterades redan på förra K-mässan men de kommersiella applikationerna har låtit vänta på sig.
Först med tekniken blir nu det tyska företaget Sievers, som ska börja tillverka lysande registreringsskyltar. Skyltarna har nyligen godkänts i Tyskland och Lyttron och Sievers arbetar nu på att få dem godkända även i an dra länder.
Genom att använda ”självlysande” registreringsskyltar bak behöver man inte längre använda den ofta krånglande skyltbelysningen.
Enligt en företrädare för Lyttron är de skandinaviska marknaderna inte prioriterade vad gäller att använda tekniken för registreringsskyltar.

Bayer MaterialScience och In Phase Technologies hologramskiva är lika stor som en CD men kan lagra 300 gigabyte i sitt första utförande.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078