23948sdkhjf

Microsoft satsar på förpackningar av bioplast

Mjukvarujätten Microsoft använder återvunnen PET i förpackningen till företagets kartprogram Streets & Trips. Enligt företaget var det ett första, större, steg i försöken med förnyelsebara förpackningsmaterial.

På Microsoft jobbar 16 personer med att utveckla förpackningar. En av medlemmarna i gruppen, Scott Ballantine, berättade, enligt tidningen Plastics News, vid en konferens i september att man påbörjade arbetet med bioplaster knappt två år tidigare, i december 2005.
Då etablerades ett samarbete med NatureWorks, ett samarbetsprojekt kring bioplaster mellan amerikanska Cargill och japanska Teijin.
Försök pågår nu att kombinera biomaterial med termoformningsprocesser. Ballantine och resten av gruppen utvärderar hur bra olika material, som PET, PLA, PVC och PE med hög densitet, fungerar i tillverkning, som produkt och vid återvinning.
Men det är ingen tävling mellan PET och PLA utan en fråga om att först hitta rätt material och sedan tillverka efter förutsättningarna. Exempelvis tillverkar och säljer Microsoft och NatureWorks tillsammans spelkort i stärkelsebaserad plast, PLA.
Samtidigt är förpackningen till Streets & Trips tre inplastade lager och ett dvd-fodral, som tillsammans innehåller ungefär 50 procent återvunnen PET.

Foto: Microsoft

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079