23948sdkhjf

Industrifonden investerar 20 miljoner i fönsterfilm

Uppsalaföretaget ChromoGenics utvecklar en energibesparande fönsterfilm. I en nyemission deltar de nuvarande ägarna Volvo Technology Transfer och Innovationsbron, dessutom investerar Industrifonden 20 miljoner kronor.
LÄS ÄVEN
» Amerikanskt riskkapital intresserade av svenskt plastföretagPengarna från nyemissionen ska användas till företagets första kommersiella produktionsanläggning. ChromoGenics grundades 2002 som en avknoppning från Uppsala universitets Ångströmslaboratorium.
Den elektrokroma folie som företaget har utvecklat har fått stor internationell uppmärksamhet enligt ett pressmeddelande från Industrifonden. Produkten är tänkt att integreras i fönster i bilar eller byggnader och kan på elektronisk väg göras mörkare eller ljusare.

Mindre luftkonditionering
På så vis kan inflödet av synligt ljus och värmestrålning regleras, något som minskar behovet av energikrävande luftkonditionering. Därför ska filmen lanseras i soliga länder där den kan minska kylbehovet med upp till 50 procent.
Men den första kommersiella tillämpningen av filmen är som visir till motorcykelhjälmar. Tanken är att föraren ska slippa fälla upp och ner visiret beroende på ljusförhållanden. En lansering i USA ska ske kring årsskiftet.
Först därefter ska man gå vidare, först till fönster i flygplan under 2008, via soltak till fordon 2009, för att om några år förhoppningsvis ha en produkt till fönster på vanliga byggnader.
ChromoGenics är ett av de företag som finns med på den amerikanske ambassadören i Sverige, Michael Woods, lista över intressanta miljöteknikföretag.

Bildtext: ChromoGenics plastfilm ska i ett första skede användas på motorcykelhjälmar. Foto: Jeff Dean

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071