23948sdkhjf

Polymer ersätter bromerade flamskyddsmedel

En syntetisk polymer som inte brinner skulle kunna ersätta giftiga bromerade flamskyddsmedel i textilier, enligt forskare i USA.
Forskare vid University of Massachusetts har utvecklat ett syntetiskt flamskyddsmedel med polymeren bishydroxydeoxybenzion (BHDB) som bas. Ämnet är billigt att tillverka och bildar vattenånga när det börjar brinna.
Samtidigt förkolnar 70 procent av det syntetiska plastmaterialet och förblir i fast form under en brand. Det gör det möjligt att använda ämnet bland annat i flygstolar där kraven på brandsäkerhet är mycket höga.
Till exempel går polypropenplast helt upp i rök under en brand, men genom att tillsätta det nya flamskyddsmedlet som innehåller fosfor och klor förblir alltså materialet i fast form under branden, enligt forskarna. En liknande metod har tidigare utvecklats för elektronikindustrins mönsterkort av tyska företaget Isola.

Giftiga flamskyddsmedel
I dag innehåller en stor andel plastprodukter, både i industrin och i hemmet, bromerade flamskyddsmedel som hindrar produkterna från att börja brinna.
Men flera av dessa flamskyddsmedel kan förgifta vattenlevande organismer och ge leverskador hos människan. EU har därför förbjudit användningen av de bromerade flamskyddsmedlen penta-BDE och okta-BDE.
För ett år sedan förbjöds även polybromerade bifenyler, PBB, och polybromerade difenyletrar, PBDE, för användning i elektroniska produkter. I januari i år trädde ett svenskt förbud mot deka-BDE i kraft, men enligt Kemikalieinspektionen finns det möjlighet att söka dispens för att få använda flamskyddsmedlet.
Det finns flera hundra olika flamskyddsmedel på marknaden, men det saknas en totalbild över vilka som används i Sverige idag. Det finns inga register över vilka varor som är flamskyddade eller vilka ämnen de är flamskyddade med. Störst uppmärksamhet har riktats mot de bromerade flamskyddsmedlen. De har fått uppmärksamhet framför allt för att de har påvisats i bröstmjölk och i blod.
Det finns cirka 70 bromerade flamskyddsmedel och kunskapen om deras hälso- och miljöfarliga egenskaper varierar. Bland de vanligaste flamskyddsmedlen som inte är bromerade finns metallföreningar, organisk fosfor- och kväveföreningar och oorganiska salter.

Källa: Rainer Saxén/processnet.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078