23948sdkhjf

Plastavfall blir alltmer värdefullt

Konkurrens kring gammal plast gör att priserna drivs uppåt. Uppköpare från framförallt Asien lägger höga bud på avfallet, och kilopriset har stigit från 6-7 kronor kilot 2004 till över 13 kronor i år.


Den intressantaste plasten är, enligt Sveriges radio, ren filmplast som används vid paketering och transport. Återvinningsföretaget Plastic Recyclings ägare Niklas Sigleif säger i en kommentar att han numera kopplat bort den mest attraktiva plasten, eftersom han inte längre tjänar något på att återvinna den, inköpspriset är för högt. Sigleif menar att hela ledet, från grossister till slutkonsumenter, har blivit med medvetna och bättre på att ta betalt för sitt avfall.
Enligt Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna, är konkurrens i sig bra, men många länder borde återvinna sin egen plast först. Hon menar att det i exempelvis Indien är ett stort problem med plastavfall längs med vägar och gator. Därför tycker Lundström inte att det finns någon anledning att företag från Asien köper avfall från oss.

Foto: Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063