23948sdkhjf

Plast blir starkare med pappersfibrer

Genom att blanda i små fibrer av papper har forskare vid Georgia Insitute of Technology ökat styrkan hos en plastfilm av polystyren med 70 procent. Med nanoteknik har Art Ragauskas och hans medhjälpare skapat pappersfibrer som närmar sig kolnanorör i styrka.
Under ett föredrag på mässan Pulpaper i Helsingfors berättade Art Ragauskas att materialet de tagit fram har ungefär en tredjedel av styrkan hos kolnanorör. Vad forskarna har gjort är att framställa små, avlånga fibrer kallade whiskers med längder på 100 nanometer och en diameter på mellan 10 och 20 nanometer, att jämföra med en atom som är cirka 0,1 nanometer i diameter.
När fibrerna sedan används i plast ser man en dramatisk ökning av styrkan. Men det är främst egenskaper hos papper som Art Ragauskas och hans kollegor arbetar med. Fast han tycker, enligt tidningen Process Nordic, att pappersbranschen har varit dålig på kreativitet jämfört med plastbranschen, även om han inte är pessimistisk inför papperets möjligheter.

Bildtext: På mässan Pulpaper i Helsingfors berättade Art Ragauskas från Georgia Institute of Technology om pappersfibrer som kan förstärka plast. Foto: Kerstin Lundell/Process Nordic
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.143