23948sdkhjf

Storsatsning på bilrutor av plast

GE Plastics satsar nu hårt på att få bilindustrin att använda bilrutor av plast. Ett led i den satsningen är ett nytt tekniskt center som ska hjälpa biltillverkarna ta fram plastbilrutor. Miljöeffekterna av en övergång till plast är mycket stora, visar en beräkning.
Det är en storsatsning som GE Plastics, som nyligen köpts upp av saudiska Sabic, gör med sitt nya tekniska center, kallat Automotive Glazing Center of Excellence. Bland annat har GEP investerat i maskiner och utrustning som gör det möjligt att producera belagda bilrutor av plast. Hjärtat i anläggningen är en specialbyggd formsprutmaskin från Krauss-Maffei.
Enligt GEP är intresset för bilrutor av belagd polykarbonat stort. Siffror som presenterades i samband med att det tekniska centret öppnade visar också att miljöeffekterna av att gå över till lättare plast är mycket stora. Om alla personbilar i Europa skulle ha sidorutorna och bakrutan av plast istället för glas skulle bränsleförbrukningen minska med cirka 2 100 miljoner liter per år. Det innebär att utsläppen av koldioxid skulle minska med 5,2 miljoner ton per år, vilket motsvarar hela den mängd som Finland släpper ut under en månad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14