23948sdkhjf

Ineos köper Borealis norska verksamhet

Borealis säljer hela sin petrokemiska verksamhet i Norge till brittiska Ineos. Samtidigt skapas ett oberoende s k innovationsföretag som tar över Borealis utvecklingsverksamhet i norska Bamble.
Som en del av omstruktureringen av sina norska anläggningar meddelar Borealis AS att man har nått en överenskommelse att sälja sina petrokemiska verksamheter i Bamble, Norge, till Ineos för 290 miljoner euro. Man har också beslutat att skapa ett nytt, oberoende innovationsföretag som tar över innovationscentret i Bamble samt att behålla de befintliga koncernsupportfunktionerna på orten i en särskild enhet.
Anläggningarna som sålts till Ineos omfattar en polypropenanläggning (PP) på 175 000 ton per år och en polyetenanläggning för lågdensitetspolyeten (LDPE) på 140 000 årston samt en 50-procentig ägarandel i Noretyl gaskracker på 557 000 ton per år.
Polyolefinanläggningarna tillverkar i huvudsak plast för de växande formsprutnings-, film-, fiber- och beläggningsindustrierna i norra Europa.
– Försäljningen av vår norska polyolefinverksamhet är ett steg för att öka den övergripande konkurrenskraften hos våra europeiska anläggningar, säger John Taylor, koncernchef i Borealis, i en kommentar. Vi önskar alla våra norska kollegor en framgångsrik framtid med Ineos som ny ägare.
– Tillskottet av dessa anläggningar till våra nyligen genomförda investeringar i denna region kommer att förbättra den operativa effektiviteten och väsentligt förbättra vår position på olefin- och polyolefinmarknaden, vilket gör det möjligt för oss att ge bättre service till våra kunder och utveckla vår strategi i Europa, säger Jim Ratcliffe, ordförande i Ineos.
– Detta förvärv ger oss stora möjligheter att säkra befintliga tillgångar i de nordvästeuropeiska etennätverken. Detta är välplacerade tillgångar med mycket erfarna produktionsteam och höga säkerhets-, hälso- och miljö-standarder. Detta förvärv ligger perfekt i tid och erbjuder ett betydande steg framåt i Ineos utveckling.
Cirka 290 av 450 Borealisanställda berörs av försäljningen av verksamheten till Ineos. De övriga anställda kommer att flyttas över till det nyligen skapade innovationsföretaget eller ge support till koncernen.
Alla 165 anställda i den delägda Noretyl-krackern kommer att bli anställda av Ineos när affärsuppgörelsen av Ineos köp av Borealis och Norsk Hydros polymeranläggningar har slutförts.
Det nya innovationsföretaget får namnet Norner Innovation AS och är ett helägt dotterbolag till Borealis.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094