23948sdkhjf

Hydro Polymers säljs till Ineos

Det blir brittiska Ineos som köper Hydro Polymers för 5,5 miljarder norska kronor. Samtidigt stoppar Hydro arbetet med att döpa om bolaget till Kerling och att notera det på Oslobörsen. Försäljningen går tvärtemot vad de anställda önskat.
I pressmeddelandet heter det att avtalet innebär en god och långsiktig industriell lösning för Hydros petrokemiverksamhet.
– Vår polymerverksamhet har haft en mycket god utveckling och räknas som en av de bästa inom petrokemiindustrin i Europa. Tillsammans med branschledaren i Europa, Ineos, kommer vi att skapa en industrigigant med möjligheter till långsiktig tillväxt. Den här lösningen kommer att bidra till en god vidareutveckling av polymeraktiviteterna, säger Hydros koncernchef Eivind Reiten i en kommentar.
Bakom sig har Hydro Polymers ett bra år. 2006 ökade Hydros polymerverksamhet omsättningen med 25 procent till 6 873 miljoner norska kronor.
Jim Ratcliffe, som är koncernchef för Ineos, kallar förvärvet viktigt:
– Hydros polymerverksamhet passar bra i Ineos produktportfölj, säger han. Människor, anläggningar och teknologi representerar betydande möjligheter för fortsatt tillväxt inom det här området.
För bara två veckor sedan meddelade Hydro att Hydro Polymers vid en börsintroduktion skulle får namnet Kerling ASA. Som en konsekvens av affären med Ineos avbryts nu alla planer på namnbyte och notering.
Enligt Hydros ledning ligger avtalet med Ineos i linje med strategin att fokusera på aluminium- och kraftproduktion.
Hydroledningen har värderat notering eller försäljning men valde det sistnämnda, något som samtliga grupperingar av de anställda fruktat. Även den norska näringsministern har i media antytt att försäljningen inte nödvändigtvis är det bästa alternativet.
Hydro Polymers är en av de största petrokemiverksamheterna i Nordeuropa. Bolaget har produktion av PVC i Norge, Sverige och Storbritannien.
Ineos är efter en rad uppköp världens tredje största kemiföretag och en snabbt växande tillverkare av produkter inom kemi och polymerer. Bolaget har 68 fabriker i 17 länder som sysselsätter cirka 15 000 personer. Omsättningen är drygt 33 miljarder dollar, d v s knappt 250 miljarder svenska kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065