23948sdkhjf

Trelleborg inblandat i misstänkt kartellbildning

Flera internationella bolag, däribland ett dotterbolag till industrikoncernen och plastteknikföretaget Trelleborg, är föremål för undersökning av justitiedepartementet i USA. Misstanken gäller kartellbildning inom området marina slangar för oljetransport.
Åtta personer har hittills gripits i aktioner utförda av myndigheter i USA. Flera av de misstänkta greps under en pågående konferens. Det amerikanska justitiedepartementet säger i ett uttalande att anklagelserna mot de gripna handlar om kartellverksamhet som pågått sedan 1999 eller ännu tidigare.
Två direktörer vid Trelleborgs franska dotterbolag, Trelleborg Industrie, var bland de gripna under onsdagen i USA. De båda försattes enligt Trelleborg senare på fri fot.
I ett pressmeddelande tar Trelleborg avstånd från varje form av kartellsamarbete. Om anklagelserna är riktiga menar man att det är allvarligt och fullständigt oacceptabelt. Företaget säger sig ha lämnat över begärt material och har fortlöpande kontakt med myndigheterna.
Verksamheten som granskas är enligt Trelleborg en mindre del av koncernens verksamhet i Frankrike. Förra året omsatte den cirka 250 miljoner kronor.
Även chefer för Dunlop och Bridgestone finns bland de gripna. Samtidigt som undersökning pågår i USA genomför EU:s konkurrensmyndighet en motsvarande undersökning i Frankrike, Italien och England.
De marina slangar som kartellen sägs omfatta är gummislangar som används vid oljetransport av bland annat Shell, Exxon och Chevron, men också av den amerikanska militären.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.456