23948sdkhjf

Gripen-avtal kan bli lyft för norsk kompositindustri

Norge och Saab har tecknat ett avtal om samarbete kring utvecklingen av jaktplanet Gripen. Ett avtal som kan bli ett lyft för den norska kompositindustrin. Samarbetet, som omfattar 150 miljoner norska kronor, lämnar också utrymme för förlängning och utökning.
Den 26 april undertecknade Sveriges och Norges försvarsministrar Mikael Odenberg och Anne-Grete Ström-Erichsen ett avtal om samarbete kring utvecklingen av framtida Gripen-versioner. Avtalet ger norska företag insyn i Gripen-systemet och en grund för norsk medverkan i det kommande utvecklingsarbetet med Saab.
Samtidigt tecknades ett industrisamarbetsavtal mellan norska myndigheter och Saabs dotterbolag Gripen International. Det ger norska företag möjligheten att bedriva avancerat utvecklingsarbete inom bland annat kompositer. För Saab är intresset stort vad gäller användningen av nanomaterial.
Och den norska kompositindustrin är intresserad. Det framgick efter ett möte i Oslo tidigare i år. Enligt norska Plastforum passade flera norska företag och forskningsinstitutioner på att presentera sig för de Saabrepresentanter som fanns på plats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063